Zapiekanka chłopska
Składniki:
8 ziemniaków
2 buraki
4 kiełbasy
2 cebule
kawałek żółtego sera
smalec, oliwa
sól, pieprz, czerwona słodka papryka
można jeszcze dodać kilka plastrów boczku
Przygotowanie:
Ziemniaki, obieramy i myjemy, podobnie buraki i
cebulę.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na smalcu.
Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.
Pokrojoną cebulkę dodajemy do smażącej się kiełbasy, i
jeszcze chwilę smażymy, potem odkładamy na bok.
Ziemniaki kroimy w plasterki, buraki w cieńsze
plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, układamy plastry
ziemniaka, solimy i pieprzymy.
Na warstwę ziemniaków układamy plastry buraka.
Na warstwę buraków układamy połowę podsmażonej
kiełbasy z cebulką, sypiemy sproszkowaną słodką papryką i polewamy oliwą. Na to
kładziemy znów plastry ziemniaka, na to plastry buraka, pozostałą podsmażoną
kiełbasę z cebulką, znów sypiemy papryką i na to ostatnią warstwę ziemniaków,
które solimy i pieprzymy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Na wierzch, czyli na przyprawione plastry ziemniaka,
ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Sypiemy papryką, polewamy oliwą.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem lub bez.
Można piec bez pokrywki.
Jeżeli pieczemy z przykryciem, to warto po 50 minutach zdjąć pokrywę, by ser się ładnie dopiekł.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem lub bez.
Można piec bez pokrywki.
Jeżeli pieczemy z przykryciem, to warto po 50 minutach zdjąć pokrywę, by ser się ładnie dopiekł.