piątek, 1 czerwca 2018

Domowa rosołowa pasta warzywna

Domowa rosołowa pasta warzywna


Składniki

seler z nacią 3 szt.
pietruszka z nacią 4 szt.
marchew 4 duże szt.
por 1 szt.
koper 4 pęczki
lubczyk 4 pęczki
olej 100 ml lub przetopiony łój drobiowy
Przyprawy:
kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej (może być zwykła nie jodowana)
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram

Przygotowanie:

Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 4 mm.
Wlewamy 100 ml oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml - 300 ml.
Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe.
Za pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w lodówce.1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.


przepis wg Marioli Zalewskiej

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...