Domowa rosołowa pasta warzywna
Składniki
seler z nacią 3 szt.
pietruszka z nacią 4 szt.
marchew 4 duże szt.
por 1 szt.
koper 4 pęczki
lubczyk 4 pęczki
olej 100 ml lub przetopiony łój drobiowy
Przyprawy:
kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej (może być zwykła nie jodowana)
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram
Przygotowanie:
Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z
łodygami mielimy przez sitko 4 mm.
Wlewamy 100 ml oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i
dokładnie wszystko mieszamy.
Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml - 300 ml.
Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki
czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe.
Za
pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w
lodówce.1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.przepis wg Marioli Zalewskiej