Ciasto
ze śmietankową pianką
Składniki:
CIASTO KAKAOWE
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody i 6 łyżek oleju
1 łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA
3,5 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
200g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez
cukru 40g
PIANKA
500 ml śmietanki 30%
1,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
czekolada gorzka do
posypania
Przygotowanie:
CIASTO:
Jajka ucieramy z
cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę, proszek kakao i miksujemy. Na
koniec dodajemy wodę i olej.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp
180 stopni
MASA BUDYNIOWA:
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Gotujemy mieszając co chwilę do rozpuszczenia masła.
Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szklanki mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami.
Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu. Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy.
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Gotujemy mieszając co chwilę do rozpuszczenia masła.
Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szklanki mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami.
Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu. Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy.
PIANKA:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy. Studzimy i dodajemy do śmietany miksując chwilkę na najwyższych obrotach
Masę śmietankową wykładamy na ciasto, trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy. Studzimy i dodajemy do śmietany miksując chwilkę na najwyższych obrotach
Masę śmietankową wykładamy na ciasto, trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki.