piątek, 22 czerwca 2018

Ciasto ze śmietankową pianką


Ciasto  ze śmietankową pianką

Składniki:

CIASTO KAKAOWE
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
      0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody i 6 łyżek oleju
1 łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA
3,5 szklanki mleka
3 żółtka
 1 łyżka cukru waniliowego
 200g masła lub margaryny
 3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
PIANKA
 500 ml śmietanki 30%
 1,5 łyżki żelatyny
 0,5 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
 czekolada gorzka do posypania

Przygotowanie:

CIASTO:
Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę, proszek kakao i miksujemy. Na koniec dodajemy wodę i olej.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni

MASA BUDYNIOWA:

3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Gotujemy mieszając co chwilę do rozpuszczenia masła.
Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szklanki mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami.
Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu. Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy.
PIANKA:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy. Studzimy i dodajemy do śmietany miksując chwilkę na najwyższych obrotach
Masę śmietankową wykładamy na ciasto, trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...