Kurczak pieczony na młodej kapuście
Składniki:
2 pojedyncze filety z
kurczaka
6 -7 plasterków
wędzonego boczku
1 główka młodej kapusty
150ml wody
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
2 łyżki śmietanki
(użyłam śmietanki 18 %)
Przyprawy: sól, pieprz,
papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kminek, bazylia, tymianek, cukier
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy
i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Mięso kroimy na cienkie oraz szerokie
plastry i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem,
bazylią, tymiankiem. Wodę mieszamy z koncentratem, śmietanką i przyprawami: 1
łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół
łyżeczki cukru. Tak powstałym płynem zalewamy kapustę. Na kapuście układamy
plastry kurczaka i każdy kawałek mięsa przykrywamy plasterkiem boczku.
Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C (funkcja góra-dół) i
pieczemy przez 40 min.