piątek, 22 czerwca 2018

Kurczak pieczony na młodej kapuście


Kurczak pieczony na młodej kapuście


Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka
6 -7 plasterków wędzonego boczku
1 główka młodej kapusty
150ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietanki (użyłam śmietanki 18 %)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kminek,  bazylia, tymianek, cukier
Wykonanie:
 Kapustę szatkujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Mięso kroimy na cienkie oraz szerokie plastry i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, bazylią, tymiankiem. Wodę mieszamy z koncentratem, śmietanką i przyprawami: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki cukru. Tak powstałym płynem zalewamy kapustę. Na kapuście układamy plastry  kurczaka i każdy kawałek mięsa przykrywamy plasterkiem boczku. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez 40 min.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...