piątek, 22 czerwca 2018

Ogórki małosolne w słoiku


Ogórki małosolne w słoiku

Składniki:

1 kg małych twardych ogórków gruntowych,
niewielka laska chrzanu,
2 gałązki kopru,
4 ząbki czosnku,
1 i 1/2 litra wody,
1 łyżkę soli,
Przygotowanie:
W litrze letniej, wcześniej przegotowanej wody rozpuść łyżkę soli. Ogórki umyć i ułóżyć ciasno w szklanym naczyniu.
Jeśli chcesz aby ogórki szybciej "doszły"; odetnij im nieco koniuszki. Pomiędzy ogórki wetknij obraną laskę chrzanu, koper i lekko zgniecione ząbki czosnku. Zalej wodą tak, aby każdy ogórek był całkowicie zanurzony. Przykryć i odstawić w ciepłe zacienione miejsce. Mniejsze ogórki dobre już po trzech dniach. Na grubsze poczekasz około 5 dni.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...