piątek, 22 czerwca 2018

Talarki – zapiekane ziemniaczki

Talarki – zapiekane ziemniaczki

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku,
1 – 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masło roztapiamy w garnuszku lub w mikrofali. Do płynnego masła dolewamy olej i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie mieszamy. Olejem z masłem i przyprawami polewamy ziemniaczki i wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Co 15 minut ziemniaczki delikatnie mieszamy. Podajemy z mięsem i surówkami do obiadu

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...