piątek, 22 czerwca 2018

Filety wieprzowe ze szpinakowym farszem


Filety wieprzowe  ze szpinakowym farszem

Składniki:
 6 filetów wieprzowych,
9 łyżek oleju,
3 cebule,
300 g mrożonego szpinaku,
 6 łyżek ziołowego serka,
 sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa,
18 plasterków boczku,
300 ml białego wina,
4755 g śmietany,
 3 łyżki mąki,
suszone oregano
Przygotowanie:
Filety umyj i osusz. Za pomocą kopystki wydrąż dziurę w środku. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj rozmrożony szpinak, 6 łyżek wody, dopraw startą gałką i solą. Gotuj 10 minut. Poczekaj chwilę, aż przestygnie i dodaj serek. Nafaszeruj filety szpinakiem. Następnie zawiń każdy w 3 plastry boczku. Rozgrzej 6 łyżek oliwy i smaż mięso przez kwadrans. Posyp w trakcie suszonym oregano. Zdejmij filety i zawiń w folię aluminiową. Na patelnię wlej trochę wody i białe wino. Duś przez 3 minuty. Dodaj mąkę ze śmietaną, aby zawiązać sos. Gotuj kolejne 5 minut. Mięso pokrój w plastry. Przed podaniem polej sosem z patelni.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...