Filety
wieprzowe ze szpinakowym farszem
Składniki:
6 filetów wieprzowych,
9 łyżek oleju,
3 cebule,
300 g mrożonego szpinaku,
6 łyżek ziołowego serka,
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa,
18 plasterków boczku,
300 ml białego wina,
4755 g śmietany,
3 łyżki mąki,
suszone oregano
Przygotowanie:
Filety umyj i osusz. Za pomocą
kopystki wydrąż dziurę w środku. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj
rozmrożony szpinak, 6 łyżek wody, dopraw startą gałką i solą. Gotuj 10 minut.
Poczekaj chwilę, aż przestygnie i dodaj serek. Nafaszeruj filety szpinakiem.
Następnie zawiń każdy w 3 plastry boczku. Rozgrzej 6 łyżek
oliwy i smaż mięso przez kwadrans. Posyp w trakcie suszonym oregano. Zdejmij
filety i zawiń w folię aluminiową. Na patelnię wlej trochę wody i białe wino.
Duś przez 3 minuty. Dodaj mąkę ze śmietaną, aby zawiązać sos. Gotuj kolejne 5
minut. Mięso pokrój w plastry. Przed podaniem polej sosem z patelni.