Jogurtowe bez pieczenia
Składniki:
Jogurt typu greckiego 800 ml
Śmietana 30% 300 ml
Cukier puder 8 - 10 łyżek
Żelatyna w proszku 30 g
Galaretki owocowe 3 szt. w różnych kolorach
Galaretki truskawkowe 2 szt.
Świeże truskawki 500 - 600 g (owoce sezonowe)
Herbatniki 200 g
Ziarenka z laski wanilii
Przygotowanie:
(na formę o wymiarach 34 cm x 25 cm x 7 cm)
Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić
oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować). Wystudzić i wlać oddzielnie do
płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było pokroić
galaretkę w kostkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć
ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół.
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby
napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Nie gotować, gdyż żelatyna
straci swoje właściwości wiążące i ciasto nie zastygnie.
Śmietanę zmiksować na sztywno dodając stopniowo 4
łyżki cukru pudru i ziarenka wanilii.
Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość
dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą
śmietaną. W trakcie mieszania dodawać stopniowo zimną płynną żelatyną. Mieszać
tylko do połączenia się składników.
Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć
herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w
kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu.
Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.
Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.