wtorek, 26 czerwca 2018

Nalewka wiśniowa


Nalewka wiśniowa

 

Składniki

0,5 l czystej wódki 45%
1 l spirytusu 95 proc.
40 dag cukru
1 kg wiśni ( mogą być mrożone)
Wykonanie:
Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować. Owoce wsypać do dużej szklanej butli lub słoja, zalać spirytusem, następnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do drugiej butli, a owoce przesypać cukrem i zalać wódką. Często potrząsać naczyniem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru. Po około dwóch tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...