wtorek, 26 czerwca 2018

Wiśnie do ciasta


Wiśnie do ciasta

Składniki:

2 kg wiśni

2 kg cukru

Przygotowanie:

 Czyste wiśnie drylujemy. Wkładamy owoce do dużego garnka i dodajemy 1 kg cukru. Gotujemy aż do wrzenia, bardzo delikatnie mieszając (należy uważać by owoce się nie rozpadły) i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin do wystudzenia. Dodajemy pozostały cukier (1 kg) i powtórnie gotujemy aż do wrzenia, delikatnie mieszając; Pozostawiamy na 12 godzin jak poprzednio. Odlewamy powstały syrop i rozlewamy do butelek, zaś resztę odstawiamy na 24 godziny w temp. pokojowej. Gotujemy aż do wrzenia, a następnie gorące wiśnie rozlewamy do słoików.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...