Witam na moim blogu. Wpadł mi w ręce mój czterdziestoparoletni zeszyt z przepisami, które skrzętnie notowałam przez te wszystkie lata. Są to przepisy sprawdzone. Niektóre kartki są bardzo sfatygowane, powyrywane z zeszytu. Widać na nich lata. Przepisuję powoli. Dopisuję też nowe przepisy dań, które poznaję na bieżąco, a są godne uwagi nie zawsze znam ich autorów .

wtorek, 26 czerwca 2018
Wiśnie do ciasta
Wiśnie do ciasta
Składniki:
2
kg wiśni
2
kg cukru
Przygotowanie:
Czyste wiśnie drylujemy. Wkładamy owoce do
dużego garnka i dodajemy 1 kg cukru. Gotujemy aż do wrzenia, bardzo delikatnie
mieszając (należy uważać by owoce się nie rozpadły) i pozostawiamy w
temperaturze pokojowej na 12 godzin do wystudzenia. Dodajemy pozostały cukier
(1 kg) i powtórnie gotujemy aż do wrzenia, delikatnie mieszając; Pozostawiamy
na 12 godzin jak poprzednio. Odlewamy powstały syrop i rozlewamy do butelek,
zaś resztę odstawiamy na 24 godziny w temp. pokojowej. Gotujemy aż do wrzenia,
a następnie gorące wiśnie rozlewamy do słoików.
Ogórki papieskie - przepis
Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...
-
Przykładowe podwieczorki i kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 Dzień I Podwieczorek Lekka zupa: 150 g budyniu ugotowanego na 200 ml mleka z d...
-
Masa do wafla, andruta z galaretkami Składniki: Opakowanie wafla 2 galaretki owocowe 1 szklanka śmietany 1 margaryna ½ szklanki cukru Przygo...
-
Schab w cebuli Składniki: 2 kg schabu 4 jajka 2łyżki vegety 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 2łyżki majeranku. Schab pokroić ...