sobota, 14 lipca 2018

Schab ze śliwkami


Schab  ze śliwkami
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
20    ag suszonych  śliwek  kalifornijskich
 1 łyżeczka tymianku
1 łyżka kucharka
    1 łyżeczka  czosnku granulowanego
 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
 1 łyżeczka przyprawy do zup i potraw w płynie
 2 łyżki masła
Wykonanie:
Świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić

nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab.
Włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc.
Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia.
Wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...