Schab ze śliwkami
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
20
ag suszonych
śliwek kalifornijskich
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka kucharka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do zup i potraw w płynie
2 łyżki masła
Wykonanie:
Świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem
papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla
wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy
mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić
nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab.
Włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc.
Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia.
Wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.
nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab.
Włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc.
Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia.
Wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.