piątek, 22 czerwca 2018

Przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich


Przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
 ½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
 30 zielonych orzechów włoskich
 ¾ szklanki cukru lub miodu.
Wykonanie:
Orzechy siekamy, zasypujemy cukrem lub miodem i pozostawiamy na kilka dni w ciemnym miejscu, tak, aby puściły soki. Po tym czasie dodajemy do nich alkohol i dodatkowo dla smaku można dodać prawdziwą laskę wanilii lub korę cynamonu (nie mieloną), kilka goździków, skórki pomarańczy.
Odstawić do maceracji w ciepłe, ciemne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...