Przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
30 zielonych orzechów włoskich
¾ szklanki cukru lub miodu.
½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
30 zielonych orzechów włoskich
¾ szklanki cukru lub miodu.
Wykonanie:
Orzechy siekamy,
zasypujemy cukrem lub miodem i pozostawiamy na kilka dni w ciemnym miejscu, tak,
aby puściły soki. Po tym czasie dodajemy do nich alkohol i dodatkowo dla smaku
można dodać prawdziwą laskę wanilii lub korę cynamonu (nie mieloną), kilka
goździków, skórki pomarańczy.
Odstawić do maceracji w ciepłe, ciemne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła.
Odstawić do maceracji w ciepłe, ciemne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła.