środa, 6 czerwca 2018

Schabowy z czosnkiem i ziołami

Schabowy z czosnkiem i ziołami

Składniki

Ciasto:
2 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka.
Dodatkowo: musztarda, świeża bazylia i oregano, majeranek, pieprz i sól, 7 dużych ząbków czosnku.
Mięso:
7 kotletów schabowych.
Przygotowanie:
Tłuczkiem do mięsa mocno rozbij kotlety, aby osiągnęły ok. 1-2 cm grubości. Posyp solą i pieprzem z dwóch stron. Wymieszaj i drobno posiekaj bazylię, oregano i majeranek, a obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki.Rozbite kotlety posmaruj warstwą musztardy po jednej stronie. Połóż na niej dość rzadko pokrojone plasterki czosnku. Posyp ziołami. Następnie złóż mięso na pół i zaklep dokładnie brzegi kotleta tłuczkiem.
By zrobić ciasto, wymieszaj razem mąkę, mleko i jajka. Zamocz nafaszerowane i zawinięte mięso w cieście. Smaż na rozgrzanej patelni, aż ciasto się zarumieni. Kotlety możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz marchewką z groszkiem. Doskonale komponuje się też z innymi warzywami.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...