Schabowy
z czosnkiem i ziołami
Składniki
Ciasto:
2 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka.
Dodatkowo: musztarda, świeża bazylia i
oregano, majeranek, pieprz i sól, 7 dużych ząbków czosnku.
Mięso:
7 kotletów schabowych.
Przygotowanie:
Tłuczkiem do mięsa mocno rozbij
kotlety, aby osiągnęły ok. 1-2 cm grubości. Posyp solą i pieprzem z dwóch
stron. Wymieszaj i drobno posiekaj bazylię, oregano i majeranek, a obrany
czosnek pokrój w cienkie plasterki.Rozbite kotlety posmaruj warstwą musztardy
po jednej stronie. Połóż na niej dość rzadko pokrojone plasterki czosnku. Posyp
ziołami. Następnie złóż mięso na pół i zaklep dokładnie brzegi kotleta
tłuczkiem.
By zrobić ciasto, wymieszaj razem
mąkę, mleko i jajka. Zamocz nafaszerowane i zawinięte mięso w cieście. Smaż na
rozgrzanej patelni, aż ciasto się zarumieni. Kotlety możesz podawać z
pieczonymi ziemniaczkami oraz marchewką z groszkiem. Doskonale komponuje się
też z innymi warzywami.