piątek, 1 czerwca 2018

Zupa krem z białych warzyw


Zupa krem z białych warzyw


Składniki:
2 szkl.bulionu warzywnego (lub ewentualnie wody)
1 szkl. chudego mleka (u mnie 0,5%)
1 malutki młody seler lub kawałek większego
2 pietruszki
1/2 małego kalafiora (lub 1/3 większego)
1 por (tylko biała część)
1 większa kalarepka
2 białe rzepy
4 szalotki (lub 1 duża biała cebula)
2 ząbki czosnku
sól i biały pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szalotki kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w kosteczkę a pora w talarki. Kalafior dzielimy na niewielkie różyczki, a pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Na przetartej olejem patelni rumienimy cebulę, czosnek i pora. W garnku mieszamy bulion warzywny z mlekiem i podgrzewamy. Kiedy zrumienią się cebula z czosnkiem i porem, dodajemy do bulionu, dorzucając pozostałe warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw i blendujemy na gładką zupę krem.
Przyprawiamy:
- jeśli chcemy uzyskać łagodny, lekko śródziemnomorski smak dodajemy sól, biały pieprz i posiekane drobno świeże zioła (pietruszka, bazylia oregano)
- jeśli chcemy uzyskać rozgrzewającą, pikantną zupę, dodajemy sól, sporo pieprzu białego i imbir
- za pomocą gałki muszkatołowej nadamy jej lekko korzenny, przyjemny aromat. Możemy zrobić zupę łagodną (sól, niewielka ilość pieprzu i gałki) Podajemy samą, z grzankami z lub pokrojoną w kostkę chudą wędliną lub posypaną pietruszką

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...