sobota, 14 lipca 2018

Drobiowe roladki z masłem

Drobiowe roladki z masłem

 

Składniki:

3 piersi kurczaka
100 g
zimnego masła
3 jajka
2 łyżki mleka
100 g bułki tartej
40 g mąki pszennej
1/2 l oleju do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Każdą pierś opłucz, osusz i przekrój na dwa kotlety. Przykryj je folią spożywczą, rozbij na grubość 5 mm (uważaj, by nie poprzerywać mięsa). Mięso oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż pasek zimnego masła. Zwiń ciasno roladki, owiń je folią aluminiową i odłóż na 30 minut do zamrażalnika.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Mięso rozwiń z folii. Obtaczaj kotlety w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem, ponownie w mące i w bułce tartej. Panierkę dociśnij. Smaż kotlety na średnim ogniu, obracając, 8 minut.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...