Drobiowe roladki z masłem
Składniki:
3 piersi kurczaka
100 g
zimnego masła
3 jajka
2 łyżki mleka
100 g bułki tartej
40 g mąki pszennej
1/2 l oleju do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Każdą pierś opłucz, osusz
i przekrój na dwa kotlety. Przykryj je folią spożywczą, rozbij na grubość
5 mm (uważaj, by nie poprzerywać mięsa). Mięso oprósz z dwóch stron solą
i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż pasek zimnego masła.
Zwiń ciasno roladki, owiń je folią aluminiową i odłóż na 30 minut do
zamrażalnika.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Mięso rozwiń z folii. Obtaczaj kotlety w mące, jajku rozkłóconym
z mlekiem, ponownie w mące i w bułce tartej. Panierkę dociśnij.
Smaż kotlety na średnim ogniu, obracając, 8
minut.