sobota, 14 lipca 2018

Sernik z masą kajmakową i słonecznikiem


Sernik z masą  kajmakową i słonecznikiem


Składniki

Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyża smalcu
1 jajko
2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
300 g cukru
250 ml śmietany, kwaśnej
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę z orzechami:
6 białek
5 łyżek cukru
ok. 80 g orzechów zmielonych
ok. 120 g orzechów posiekanych
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na masę kajmakową:
1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Składniki na prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia di miski. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (25cmx36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 min.w temp.210 C.
Masa Serowa:
Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.
Beza z Orzechami:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Masa Kajmakowa: Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.
Prażony Słonecznik: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...