Nalewka imbirowa
Składniki
3 łyżki miodu lipowego
10 dag cukru
2 duże cytryny
0,75 l czystej wódki 45%
10 dag świeżego imbiru
Wykonanie:
Imbir myjemy, (możesz obrać ze skórki,
ale nie jest to konieczne) kroimy w plasterki. Cytryny sparzamy wrzątkiem
i kroimy na ósemki.
Wyparzamy duży słój, wkładamy do niego
cytryny i imbir, dodajemy cukier i miód. Składniki zalewamy wódką. Szczelnie zakręcamy naczynie
i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu nalewkę cedzimy
przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlewamy do wyparzonych butelek
i ponownie szczelnie zakręcamy. Tym razem
odstawiamy w ciemne chłodne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc.
To "damska" naleweczka doskonała na
przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek
nalewki wlejemy do gorącej herbaty.