sobota, 14 lipca 2018

Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa

 

Składniki

3 łyżki miodu lipowego
10 dag cukru
2 duże cytryny
0,75 l czystej wódki 45%
10 dag świeżego imbiru

Wykonanie:
Imbir myjemy, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) kroimy w plasterki. Cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy na ósemki.
Wyparzamy duży słój, wkładamy do niego cytryny i imbir, dodajemy cukier i miód.  Składniki zalewamy wódką. Szczelnie zakręcamy naczynie i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu nalewkę cedzimy przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlewamy do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręcamy. Tym razem odstawiamy w ciemne chłodne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc.
 To "damska" naleweczka doskonała na przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek nalewki wlejemy do gorącej herbaty.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...