sobota, 14 lipca 2018

Ogórki w miodzie


Ogórki w miodzie


Składniki

ZALEWA
cukier 1 szklanka
miód 6 łyżek
sól ok. 2 płaskich łyżek
woda 4 szklanki
ocet 0,5 szklanki
1 kg ogórków
do słoika :
2 ziarnka ziela angielskiego
2 ziarnka pieprzu
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy

Przygotowanie

Ogórki obrać i pokroić w paski. Mogą też być całe, ale wtedy małe. Ułożyć je ciasno w słoiku.
Wodę, ocet, cukier, miód i sól zagotować. Zalać ogórki gorącą zalewą i dobrze zakręcić słoiki.
Pasteryzować 5 minut.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...