Ogórki z gyrosem
Składniki:
3 kg średnich ogórków gruntowych
3-4 marchewki
3-4 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2,5-3 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10 %
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i
pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać
2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować pozostałe
warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w
plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce
o grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet,
olej i przyprawę gyros.
Ponownie wszystko
dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w
międzyczasie kilka razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.