Sól ziołowa
Składniki:
14 łyżek soli
2 łyżeczki świeżej bazylii
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki lubczyku
2
łyżeczki koperku
2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżeczki liścia selera
ewentualnie inne zioła
Przygotowanie:
Sól wymieszać z świeżymi posiekanymi ziołami i
rozdrobnić blenderem.
Mieszankę wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Włożyć do rozgrzanego do 180 C i wyłączonego piekarnika.
Najlepiej zrobić to po upieczeniu jakiegoś ciasta, żeby wykorzystać ciepło piekarnika.
Co kilka minut możemy przemieszać. Gdy piekarnik wystygnie, wyjąć sól i przesypać do szczelnych słoiczków.
Mieszankę wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Włożyć do rozgrzanego do 180 C i wyłączonego piekarnika.
Najlepiej zrobić to po upieczeniu jakiegoś ciasta, żeby wykorzystać ciepło piekarnika.
Co kilka minut możemy przemieszać. Gdy piekarnik wystygnie, wyjąć sól i przesypać do szczelnych słoiczków.