sobota, 14 lipca 2018

Sól ziołowa


Sól ziołowa


Składniki:

 14 łyżek soli
2  łyżeczki świeżej bazylii
 2 łyżeczki tymianku
 2 łyżeczki lubczyku
 2  łyżeczki koperku
2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżeczki liścia selera
 ewentualnie inne zioła

Przygotowanie:

Sól wymieszać z świeżymi posiekanymi ziołami i rozdrobnić blenderem.
Mieszankę wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Włożyć do rozgrzanego do 180 C i wyłączonego piekarnika.
Najlepiej zrobić to po upieczeniu jakiegoś ciasta, żeby wykorzystać ciepło piekarnika.
Co kilka minut możemy przemieszać. Gdy piekarnik wystygnie, wyjąć sól i przesypać do szczelnych słoiczków.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...