Pieczony kalafior z curry
Składniki
średni kalafior
2 łyżki oliwy
SOS
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub typ grecki
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Kalafiora umyć i dokładnie obsuszyć.
Przygotować sos:
Czosnek drobno posiekać.
Jogurt przełożyć do miski i dodać do niego czosnek i pozostałe składniki marynaty.
Bardzo dokładnie wymieszać.
Kalafior przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą. Łyżką nałożyć na niego marynatę, tak, żeby obtaczała go z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić kalafior i piec ok 30 minut.
Przygotować sos:
Czosnek drobno posiekać.
Jogurt przełożyć do miski i dodać do niego czosnek i pozostałe składniki marynaty.
Bardzo dokładnie wymieszać.
Kalafior przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą. Łyżką nałożyć na niego marynatę, tak, żeby obtaczała go z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić kalafior i piec ok 30 minut.