Leczo
z parówkami
Składniki:
4 małe cebule
4 papryki
3 łyżki oleju
12 parówek (lub 60 dag mortadeli)
2 listki laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
cukier
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
1/3 pęczka natki
Wykonanie:
Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki
rozetnij, środki z pestkami i białe błonki usuń. Strąki opłucz, pokrój w
paseczki. Z parówek zdejmij osłonki. Kiełbaski potnij w słupki.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki parówek. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie przypraw go solą, pierzem, cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekoruj gulasz listkami natki.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki parówek. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie przypraw go solą, pierzem, cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekoruj gulasz listkami natki.