sobota, 26 stycznia 2019

Leczo z parówkami

Leczo z parówkami

Składniki:

4 małe cebule
4 papryki
3 łyżki oleju
      12 parówek (lub 60 dag mortadeli)
2 listki laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
cukier
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
1/3 pęczka natki

Wykonanie:

 Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki rozetnij, środki z pestkami i białe błonki usuń. Strąki opłucz, pokrój w paseczki. Z parówek zdejmij osłonki. Kiełbaski potnij w słupki.
garnku rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki parówek. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.  Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie przypraw go solą, pierzem, cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekoruj gulasz listkami natki. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...