Ciasto
orzechowo kawowe
Składniki
:
Ciasto:
5
jajek
120 g cukru pudru
150 g zmielonych
2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżka bułki tartej
1 płaska łyżka kaszy manny
120 g cukru pudru
150 g zmielonych
2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżka bułki tartej
1 płaska łyżka kaszy manny
Poncz:
120 ml kawy np. capucino
120 ml kawy np. capucino
Krem
orzechowy
50 dag masła
4 jajka
niepełna szklanka cukru
4 łyżek spirytusu
2 łyżki kawy naturalnej
100 g zmielonych orzechów
cukier wanilinowy
50 dag masła
4 jajka
niepełna szklanka cukru
4 łyżek spirytusu
2 łyżki kawy naturalnej
100 g zmielonych orzechów
cukier wanilinowy
Galaretka
kawowa:
700 ml wrządku
3 łyżki żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
łyżeczka likieru kawowego
700 ml wrządku
3 łyżki żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
łyżeczka likieru kawowego
Masa
mascarpone:
500 ml kremówki
250 g mascarpone
6 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wrzątku
500 ml kremówki
250 g mascarpone
6 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wrzątku
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto umieszczamy w blaszce, a następnie nasączamy przygotowanym pączem.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto umieszczamy w blaszce, a następnie nasączamy przygotowanym pączem.
Jajka
sparzamy i wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i
ubijamy na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40 stopni
zdejmujemy z pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania
puszystości oraz gęstości. Ucieramy masło na jasną, puszystą masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki połączą
się w jednolitą masę. Dodajemy spirytus, orzechy i kawę i
dokładnie mieszamy całość. Masę orzechową rozsmarowujemy na
cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie
na około 4 godzin .
Kawę
zalewamy wrzątkiem, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy by
się rozpuściła. Dodajemy cukier, likier i odkładamy do
ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą
masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Żelatynę
rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną
śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec
ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy
około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na
galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego i
zdobimy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Przed podaniem wierzch delikatnie oprószamy kawą.