środa, 11 grudnia 2019

Ptasie mleczko bez pieczenia


Ptasie mleczko bez pieczenia
Składniki:

    9 białek
    1 szklanka cukru
    3 płaskie łyżki żelatyny – ok. 30 g
    150 ml zimnej, przegotowanej wody
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka aromatu śmietankowego
    około 35 herbatników
Składniki polewę czekoladową:
    4 łyżki cukru pudru
    6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
    3 łyżki kakao – ok. 20 g
    60 g masła
    1 czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g
    2 łyżki (30 ml) gorącej wody
( szklanka o pojemności 250 ml)
Wykonanie:
Przepis na polewę czekoladową z żelatyną:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać do czasu dokładnego rozpuszczenia się jej.
    Do garnuszka wlać śmietankę kremówkę, dodać masło, wstawić na mały płomień palnika i poczekać aż się rozpuści, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać kakao oraz cukier puder, wymieszać i zagotować.
    Kolejno zdjąć garnuszek z palnika, dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
    Masę przestudzić i gdy lekko zacznie gęstnieć (nie zostawiać na długo, bo może całkowicie zgęstnieć i ciężko będzie ją rozprowadzić po cieście) to polewać nią wypieki. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
    Jeśli polewa czekoladowa stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub przez parę sekund w mikrofali, by znów nabrała płynnej konsystencji.
    Jeśli jakimś cudem w polewie jednak by pozostały grudki kakao lub cukru pudru, to można polewę przecedzić przez gęste sitko, by pozbyć się

    Pianka na ptasie mleczko
    Blaszkę o wymiarach 23 cm na 33 cm wyłożyć najpierw folią spożywczą, a na dnie formy poukładać herbatniki (około 35 sztuk).
    Żelatynę wsypać do miseczki, namoczyć w 150 mililitrach zimnej, przegotowanej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
    Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać drobny cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Gotowe.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...