Ptasie
mleczko bez pieczenia
Składniki:
9
białek
1
szklanka cukru
3
płaskie łyżki żelatyny – ok. 30 g
150
ml zimnej, przegotowanej wody
3
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka aromatu śmietankowego
około
35 herbatników
Składniki
polewę czekoladową:
4
łyżki cukru pudru
6
łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
3
łyżki kakao – ok. 20 g
60
g masła
1
czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g
2
łyżki (30 ml) gorącej wody
(
szklanka o pojemności 250 ml)
Wykonanie:
Przepis
na polewę czekoladową z żelatyną:
Żelatynę
zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać do czasu dokładnego
rozpuszczenia się jej.
Do
garnuszka wlać śmietankę kremówkę, dodać masło, wstawić na
mały płomień palnika i poczekać aż się rozpuści, cały czas
mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać
kakao oraz cukier puder, wymieszać i zagotować.
Kolejno
zdjąć garnuszek z palnika, dodać rozpuszczoną żelatynę i
ponownie dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Masę
przestudzić i gdy lekko zacznie gęstnieć (nie zostawiać na
długo, bo może całkowicie zgęstnieć i ciężko będzie ją
rozprowadzić po cieście) to polewać nią wypieki. Odstawić do
stężenia w chłodne miejsce.
Jeśli
polewa czekoladowa stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w
kąpieli wodnej lub przez parę sekund w mikrofali, by znów nabrała
płynnej konsystencji.
Jeśli
jakimś cudem w polewie jednak by pozostały grudki kakao lub cukru
pudru, to można polewę przecedzić przez gęste sitko, by pozbyć
się
Pianka
na ptasie mleczko
Blaszkę
o wymiarach 23 cm na 33 cm wyłożyć najpierw folią spożywczą, a
na dnie formy poukładać herbatniki (około 35 sztuk).
Żelatynę
wsypać do miseczki, namoczyć w 150 mililitrach zimnej,
przegotowanej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i
mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Białka
jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać drobny cukier
oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy,
ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się
składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony
herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już
ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie
rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki,
by masa się schłodziła i stężała. Gotowe.