Mleczne
okienko - bez pieczenia
Składniki:
forma
24x24 cm
herbatniki
kakaowe - ok. 12 szt.
ptasie
mleczko - ok. 20 szt.
0,5
l śmietanki 30% lub 36%
2
płaskie łyżki cukru pudru
2
galaretki cytrynowe
2
szklanki wrzątku
starta
ciemna czekolada do posypania wierzchu
Sposób
przygotowania:
Formę wyłożyć
papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki
rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec
ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli
ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia
składników. Masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko
zaczęła tężeć.
Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć
ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i
posypać startą czekoladą. całość wstawić do lodówki, by
ciasto całkowicie stężało.