wtorek, 10 grudnia 2019

Ekler bez pieczenia


Ekler bez pieczenia

Składniki:
blaszka 25x36
masa budyniowa:
    500 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
masa śmietanowa:
    660 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
ponadto:100 g gorzkiej czekolady
    6 łyżek mleka
    około 400 g herbatników maślanych
    Wykonanie:
Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Pół szklanki mleka odlewamy, mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnięcia budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch i dodajmy po łyżce budyń. Masę budyniową wykładamy na herbatniki.
Na masie budyniowej układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i małym powoli wlewamy zimną, rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wierzch polewamy lekko przestygniętą czekoladą robiąc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...