Ekler
bez pieczenia
Składniki:
blaszka 25x36 masa budyniowa:
500
ml mleka
1
cukier waniliowy
3/4
szklanki cukru
4
żółtka
1
i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
200
g masła
masa
śmietanowa:
660
ml śmietanki 36%
2
łyżki cukru pudru
3
łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
ponadto:100
g gorzkiej czekolady
6
łyżek mleka
około
400 g herbatników maślanych
Wykonanie:
Wykonanie:
Na
spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy
herbatniki. Pół szklanki mleka odlewamy, mieszamy z żółtkami i
mąką ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Zawiesinę
wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnięcia budyniu.
Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch i dodajmy po
łyżce budyń. Masę budyniową wykładamy na herbatniki.
Na masie budyniowej układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i małym powoli wlewamy zimną, rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wierzch polewamy lekko przestygniętą czekoladą robiąc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na masie budyniowej układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i małym powoli wlewamy zimną, rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wierzch polewamy lekko przestygniętą czekoladą robiąc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.