niedziela, 15 grudnia 2019

Ciasto „pijak”


Ciasto „pijak”
Składniki:

Biszkopt:
3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Masa:
1/2 l mleka
3 żółtka
budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka masła lub margaryny (250 g)
szklanka wódki
ok. 2 paczki herbatników
kwaśny dżem lub powidła ( 1 szklanka=250 g)
    Sposób przygotowania:
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24 x 30 i piec w 170 stopniach C przez ok. 30 minut.
    Ciasto makowo- kokosowe:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 24 x 30 przez ok. 25 minut
    Masa:
Do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszć . Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzoną masę. Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce. Całość polać polewą. Można posypać wiórkami kokosowymi.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...