Ciasto
„pijak”
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Masa:
1/2 l mleka
3 żółtka
budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka masła lub margaryny (250 g)
szklanka wódki
ok. 2 paczki herbatników
kwaśny dżem lub powidła ( 1 szklanka=250 g)
Sposób
przygotowania:
Biszkopt:
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po
1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24 x 30 i piec w 170
stopniach C przez ok. 30 minut.
Ciasto makowo- kokosowe:
Ciasto makowo- kokosowe:
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 24 x 30 przez ok. 25 minut
Masa:
Masa:
Do połowy mleka
wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszć . Resztę mleka
zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować
razem stale mieszając. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po
łyżce wystudzoną masę. Biszkopt posmarować dżemem, położyć
ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć herbatniki
nasączone w wódce. Całość polać polewą. Można posypać
wiórkami kokosowymi.