niedziela, 15 grudnia 2019

Cycki murzynki


Cycki murzynki
Składniki:
Biszkopt:
    4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
    150 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bezowa:
    5 białek
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki maku suchego
    170 g cukru
Krem:
    5 żółtek
    125 g cukru
    150 g mąki
    500 ml mleka
    16 g cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
    1/3 kostki masła
    2 łyżki margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
Dodatkowo:
    biszkopty okrągłe
    1/2 dżemu brzoskwiniowego
    garść rodzynek (tyle ile biszkoptów)
1/4 pomarańczy (wyciskamy z niej sok do nasączenia biszkoptów)
    Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem. Gdy białka już będą dobrze ubite, dodajemy do nich żółtka, miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy za pomocą łyżki, szpatułki itp.
Gdy nie będzie już grudek i ciasto dokładnie wymieszamy, wylewamy je do wysmarowanej foremki. Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni przez ok 20 minut.
Przygotowujemy bezę: białka ubijamy bardzo dokładnie, dodajemy cukier, miksujemy. Wsypujemy mak i wiórki kokosowe.Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Bezę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( która ma taki sam rozmiar co foremka, w której piekliśmy biszkopt, jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych foremek to najpierw pieczemy osobno biszkopt, wyciągamy z foremki i następnie w tej samej pieczemy bezę). Pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni.
Krem:
Żółtka miksujemy z cukrem, 1/2 szklanki mleka, mąką oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy naszą jajeczną masę, zmniejszamy ogień i mieszamy cały czas aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy masło, dodajemy po łyżce kremu, cały czas miksując.
Na upieczony biszkopt nakładamy warstwę dżemu, równomiernie rozsmarowujemy.
Na dżem nakładamy bezę.
Na bezę wylewamy krem, na nim układamy równomiernie okrągłe biszkopty (które wcześniej oblewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy bądź kilkoma kroplami rumu).
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao, cały czas mieszamy za pomocą łyżki (na małym ogniu) aż powstanie gęsta polewa.
Na środek każdego biszkopcika nakładamy po jednej rodzynce.
Polewamy przygotowaną polewą czekoladową .

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...