Cycki
murzynki
Składniki:
Biszkopt:
4
jajka (oddzielnie białka i żółtka)
150
g mąki pszennej
100
g cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
bezowa:
5
białek
1/2
szklanki wiórków kokosowych
1/2
szklanki maku suchego
170
g cukru
Krem:
5
żółtek
125
g cukru
150
g mąki
500
ml mleka
16
g cukru waniliowego
Polewa
czekoladowa:
1/3
kostki masła
2
łyżki margaryny
4
łyżki cukru
2
łyżki kakao
Dodatkowo:
biszkopty
okrągłe
1/2
dżemu brzoskwiniowego
garść
rodzynek (tyle ile biszkoptów)
1/4
pomarańczy (wyciskamy z niej sok do nasączenia biszkoptów)
Wykonanie:
Zaczynamy
od wykonania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z
cukrem. Gdy białka już będą dobrze ubite, dodajemy do nich
żółtka, miksujemy.
Do
masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy za
pomocą łyżki, szpatułki itp.
Gdy
nie będzie już grudek i ciasto dokładnie wymieszamy, wylewamy je
do wysmarowanej foremki. Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni przez
ok 20 minut.
Przygotowujemy
bezę: białka ubijamy bardzo dokładnie, dodajemy cukier, miksujemy.
Wsypujemy mak i wiórki kokosowe.Mieszamy za pomocą szpatułki do
połączenia się składników.
Bezę
wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do
pieczenia foremki ( która ma taki sam rozmiar co foremka, w której
piekliśmy biszkopt, jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych
foremek to najpierw pieczemy osobno biszkopt, wyciągamy z foremki i
następnie w tej samej pieczemy bezę). Pieczemy około 35 minut w
temp. 180 stopni.
Krem:
Żółtka
miksujemy z cukrem, 1/2 szklanki mleka, mąką oraz cukrem
waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć
wlewamy naszą jajeczną masę, zmniejszamy ogień i mieszamy cały
czas aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W
osobnym naczyniu miksujemy masło, dodajemy po łyżce kremu, cały
czas miksując.
Na
upieczony biszkopt nakładamy warstwę dżemu, równomiernie
rozsmarowujemy.
Na
dżem nakładamy bezę.
Na
bezę wylewamy krem, na nim układamy równomiernie okrągłe
biszkopty (które wcześniej oblewamy sokiem z wyciśniętej
pomarańczy bądź kilkoma kroplami rumu).
Masło
rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao, cały czas mieszamy za pomocą
łyżki (na małym ogniu) aż powstanie gęsta polewa.
Na
środek każdego biszkopcika nakładamy po jednej rodzynce.
Polewamy
przygotowaną polewą czekoladową .