Domowy
kebab
Składniki:
400
g frytek
1 łyżeczka
granulowanego czosnku
1/2
łyżeczki oregano
1/2
łyżeczki soli
2
piersi z kurczaka
1
łyżeczka papryki słodkiej
1/2
łyżeczki mielonego imbiru
1/2
łyżeczki kminu rzymskiego
1/2
łyżeczka curry
1/2
łyżeczka soli
1/2
łyżeczki pieprzu białego
Sos
100
g jogurtu greckiego
1/2
łyżeczki czosnku suszonego
1
szczypta soli
1
szczypta pieprzu
Dodatki
1 sałata lodowa
1
pomidor
1/2
ogórka szklarniowego
8
plastrów sera żółtego
Sposób
przygotowania:
W
formie do pieczenia umieść frytki. Dodaj do nich sól, oregano i
czosnek suszony. Następnie wstaw do piekarnika (patrz na
opakowanie). W międzyczasie przygotuj kurczaka. W tym celu połącz
go z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim,
curry, mielonym imbirem, pieprzem, solą oraz olejem. Dokładnie
wymieszaj i podsmaż na patelni przez 5-10 minut. Przełóż
kurczaka do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry żółtego
sera. Ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut. Kiedy danie będzie
się piekło, przygotuj sos łącząc ze sobą jogurt grecki, sól,
pieprz i czosnek suszony. Umieść na stopionym serze kawałki
pomidora i ogórka. Nie zapomnij dodać również przygotowany sos.