wtorek, 10 grudnia 2019

Domowy kebab


Domowy kebab
Składniki:
    400 g frytek
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki soli
    2 piersi z kurczaka
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu białego
Sos
    100 g jogurtu greckiego
    1/2 łyżeczki czosnku suszonego
    1 szczypta soli
    1 szczypta pieprzu
Dodatki
    1 sałata lodowa
    1 pomidor
    1/2 ogórka szklarniowego
    8 plastrów sera żółtego
Sposób przygotowania:
    W formie do pieczenia umieść frytki. Dodaj do nich sól, oregano i czosnek suszony. Następnie wstaw do piekarnika (patrz na opakowanie). W międzyczasie przygotuj kurczaka. W tym celu połącz go z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim, curry, mielonym imbirem, pieprzem, solą oraz olejem. Dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni przez 5-10 minut. Przełóż kurczaka do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry żółtego sera. Ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut. Kiedy danie będzie się piekło, przygotuj sos łącząc ze sobą jogurt grecki, sól, pieprz i czosnek suszony. Umieść na stopionym serze kawałki pomidora i ogórka. Nie zapomnij dodać również przygotowany sos.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...