wtorek, 10 grudnia 2019

Sałatka z matiasów z burakiem


Sałatka z matiasów z burakiem

Składniki:


5 filetów matias
5 buraczków czerwonych
2 czerwone cebule
4 ziemniaki
2 marchewki
3 ogórki kiszone
szczypior
250 g majonezu
125 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku. Długość moczenia zależna od tego jak mocno soloną mamy rybkę. Ziemniaki i marchew gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Śledzie kroimy kawałki. Ugotowane i obrane warzywa oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Układamy w naczyniu warstwami przygotowane składniki: ziemniaki - śledzie - cebula - sos - marchew - ogórki - sos - buraki - sos - szczypior drobno posiekany na wierzch. Odstawiamy sałatkę do lodówki na noc by buraki puściły sok. Przed podaniem można sałatkę wymieszać lub zostawić tak jak ją zrobiliśmy. Wtedy pięknie wygląda na stole, a każdy ją sobie sam na talerzu wymiesza.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...