Sałatka
z matiasów z burakiem
Składniki:
5
filetów matias
5
buraczków czerwonych
2
czerwone cebule
4
ziemniaki
2
marchewki
3
ogórki kiszone
szczypior
250
g majonezu
125 g
jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Wykonanie:
Śledzie
moczymy w wodzie lub w mleku. Długość moczenia zależna od tego
jak mocno soloną mamy rybkę. Ziemniaki i marchew gotujemy w
łupinach w osolonej wodzie. Buraki gotujemy w osobnym garnku.
Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Śledzie
kroimy kawałki. Ugotowane i obrane warzywa oraz ogórki kiszone
kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Układamy w naczyniu
warstwami przygotowane składniki: ziemniaki - śledzie - cebula -
sos - marchew - ogórki - sos - buraki - sos - szczypior drobno
posiekany na wierzch. Odstawiamy sałatkę do lodówki na noc by
buraki puściły sok. Przed podaniem można sałatkę wymieszać lub
zostawić tak jak ją zrobiliśmy. Wtedy pięknie wygląda na stole,
a każdy ją sobie sam na talerzu wymiesza.