Sałatka
warstwowa z wiejskim serkiem
Składniki:
500
g serka wiejskiego w granulkach
200
g mielonki konserwowej typu baton
puszka
groszku konserwowego
5-6 jajek
ugotowanych na twardo
słoik
marynowanej papryki
1
długi świeży zielony ogórek
2-3 pomidory
mała cebula
pęczek
szczypiorku
3 łyżki majonezu
łyżka
keczupu łagodnego
sól
pieprz
Sposób
przygotowania:
Majonez
dokładnie wymieszać z keczupem.
Serek wiejski dokładnie odsączyć na sicie.
Pomidor, ogórek, odsączoną paprykę marynowaną, jajka, cebulę i mielonkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
Należy wszystkie warzywa dokładnie odsączyć na sicie, gdyż ta sałatka ma silną tendencję do puszczania soków.
Układać w szklanej przezroczystej misce warstwy:
Serek wiejski dokładnie odsączyć na sicie.
Pomidor, ogórek, odsączoną paprykę marynowaną, jajka, cebulę i mielonkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
Należy wszystkie warzywa dokładnie odsączyć na sicie, gdyż ta sałatka ma silną tendencję do puszczania soków.
Układać w szklanej przezroczystej misce warstwy:
odsączony pomidor
cebulka
sól
pieprz
zielony ogórek
odsączona
marynowana papryka
mielonka
odsączony serek
wiejski
odsączony groszek
jajka
sól pieprz
sos majonezowo
keczupowy
szczypiorek
Podawać
od razu.