wtorek, 10 grudnia 2019

Sałatka warstwowa z wiejskim serkiem


Sałatka warstwowa z wiejskim serkiem
Składniki:
500 g serka wiejskiego w granulkach
200 g mielonki konserwowej typu baton
puszka groszku konserwowego
5-6 jajek ugotowanych na twardo
słoik marynowanej papryki
1 długi świeży zielony ogórek
2-3 pomidory
mała cebula
pęczek szczypiorku
3 łyżki majonezu
łyżka keczupu łagodnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Majonez dokładnie wymieszać z keczupem.
Serek wiejski dokładnie odsączyć na sicie. 
Pomidor, ogórek, odsączoną paprykę marynowaną, jajka, cebulę i mielonkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
Należy wszystkie warzywa dokładnie odsączyć na sicie, gdyż ta sałatka ma silną tendencję do puszczania soków.
Układać w szklanej przezroczystej misce warstwy:
odsączony pomidor
cebulka
sól pieprz
zielony ogórek
odsączona marynowana papryka
mielonka
odsączony serek wiejski
odsączony groszek
jajka
sól pieprz
sos majonezowo keczupowy
szczypiorek
Podawać od razu.
 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...