Pieczone
udka z kurczaka na warzywach
Składniki:
3 udka z kurczaka (indyka)
3 papryki czerwone
lub zielone jak kto lubi
20
dag pieczarek
duża
cebula
20
dkg brązowego ryżu
4
duże łyżki ketchupu
przyprawy:
papryka czerwona słodka, sól, pieprz, oregano, suszone pomidory,
chili, czosnek granulowany
Wykonanie:
Udka
oklepujemy przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem
granulowanym, odrobiną chili, polewamy niewielką ilością oleju.
Dokładnie masujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na około
dobę.
Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne. Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili.
Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.
Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne. Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili.
Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.
Na
dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim warstwami
układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i udka. Zalewamy wszystko
zalewą.
Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.
Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.