wtorek, 10 grudnia 2019

Pieczone udka z kurczaka na warzywach


Pieczone udka z kurczaka na warzywach
Składniki:
3 udka z kurczaka (indyka)
3 papryki czerwone lub zielone jak kto lubi
20 dag pieczarek
duża cebula
20 dkg brązowego ryżu
4 duże łyżki ketchupu
przyprawy: papryka czerwona słodka, sól, pieprz, oregano, suszone pomidory, chili, czosnek granulowany
Wykonanie:
Udka oklepujemy przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili, polewamy niewielką ilością oleju. Dokładnie masujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na około dobę.
Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne. Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili.
Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim warstwami układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i udka. Zalewamy wszystko zalewą.
Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...