wtorek, 10 grudnia 2019

Indyk ze szpinakiem


Indyk ze szpinakiem

Składniki:

1  pierś indyka (ok. 1,2 kg),
4 45 dag mrożonego szpinaku,
1  średnia marchewka,
1 1/2 strąka czerwonej papryki,
1 10 dag sera feta,
2  2 ząbki czosnku,
1 1 łyżka masła,
s sól, pieprz,
o olej.
Wykonanie:
Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę, odłóż do lodówki na kilka godzin. Marchewkę obierz, umyj igotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Gdy przestygnie, pokrój kostkę. Umytą paprykę też pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło. Włóż szpinak, duś aż cały płyn wyparuje.
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Płat mięsa posmaruj wystudzonym szpinakiem, rozłóż marchewkę i paprykę, posyp pokruszonym serem feta. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch posmaruj olejem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz około 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, by „odpoczęło" i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno.





Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...