Niedzielny
obiad dla całej rodziny
Składniki:
1 i 1/2 kg
wieprzowiny na pieczeń
po 1/3 łyżeczki
suszonego majeranku, natki i mielonej gorczycy
3 łyżki kaszy
jęczmiennej (perłowej)
20
dag gotowanej szynki
3 jajka,
1/2 szklanki śmietany 30 proc.
1
łyżka masła
sól
pieprz
Sposób
przygotowania:
Mięso
opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Posyp suszonym majerankiem,
natką i gorczycą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odstaw na ok.
3 godziny w chłodne miejsce. Kaszę opłucz na sitku, wrzuć do
garnka z wrzątkiem. Posól do smaku. Gotuj ok. 15 minut. Odcedź,
osącz. Jajka ugotuj na twardo.
Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki, grubo posiekaj i wymieszaj z
kaszą. Do farszu dodaj gotowaną szynkę pokrojoną w kostkę.
Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Mięso rozetnij na gruby
płat, posmaruj farszem. Zwiń i obwiąż mocną nitką. W brytfance
rozgrzej masło, włóż przygotowane mięso, zrumień je ze
wszystkich stron. Podlej śmietaną. Piecz 90 minut
w 180°C. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki oraz
gorącą wodą lub bulionem.