Porowy
krem
Składniki:
750
g porów
20
g masła
1
l bulionu warzywnego
75
g wędzonego boczku
2-3
łyżki śmietanki kremówki 30 procent
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do
garnka wlej bulion, podgrzej. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni
przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Z pora usuń wierzchnie liście.
Opłucz go, pokrój w cienkie talarki. Na patelni rozgrzej masło.
Wrzuć por, smaż pięć min, od czasu do czasu mieszając. dwie
łyżki pora odłóż.
Zawartość
patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok.
10 min. Zupę rozdrobnij blenderem. Dodaj śmietankę oraz dwie łyżki
odłożonego pora i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. Zupę
przelej na talerze, posyp boczkiem. Podawaj z makaronem lub grzankami
Do garnka wlej bulion, podgrzej. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Z pora usuń wierzchnie liście. Opłucz go, pokrój w cienkie talarki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por, smaż pięć min, od czasu do czasu mieszając. dwie łyżki pora odłóż.