wtorek, 10 grudnia 2019

Porowy krem


Porowy krem
Składniki:
750 g porów
20 g masła
1 l bulionu warzywnego
75 g wędzonego boczku
2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 procent
sól
pieprz
Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion, podgrzej. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Z pora usuń wierzchnie liście. Opłucz go, pokrój w cienkie talarki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por, smaż pięć min, od czasu do czasu mieszając. dwie łyżki pora odłóż.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min. Zupę rozdrobnij blenderem. Dodaj śmietankę oraz dwie łyżki odłożonego pora i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. Zupę przelej na talerze, posyp boczkiem. Podawaj z makaronem lub grzankami


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...