Zapiekanka
gołąbkowa
Składniki:
2
woreczki ryżu
0,5
kg mielonego mięsa
mała
kapusta
pasta
pomidorowa
przyprawy
do mięsa mielonego
można
dodać jajko do mięsa mielonego lecz nie jest to konieczne
Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min.
Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową pasty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy pastą pomidorową. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st.
Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min.
Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową pasty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy pastą pomidorową. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st.