wtorek, 10 grudnia 2019

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żółtym serem


Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Ciasto
Szklanka mleka,
1/2 szklanki wody,
jajko,
1,5 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki przy pomocy miksera zmiksować na jednolite ciasto. Z powstałego ciasta usmażyć naleśniki. Na brzegu każdego naleśnika ułożyć solidną porcję farszu. Boki naleśnika założyć do środka, na farsz, następnie zwinąć w roladkę. Łączeniem do spodu wszystkie naleśniki ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem. Wierzch posypać startym żółtym serem, ser można oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika z grzałką góra dół. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - bez przykrycia.
Farsz pieczarkowo serowy
40 dag pieczarek, mała cebula, ser żółty około 5 dag, sól, pieprz, masło
Na łyżce rozgrzanego masła zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Smażyć kilka minut - do odparowania wody. Do letnich pieczarek dodać starty na dużych oczkach ser żółty oraz sól i pieprz do smaku -wszystkie składniki wymieszać.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...