Zapiekane
naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Ciasto
Szklanka
mleka,
1/2
szklanki wody,
jajko,
1,5
szklanki mąki,
3
łyżki oleju,
1/3
łyżeczki soli
Wszystkie składniki przy pomocy miksera zmiksować na jednolite ciasto. Z powstałego ciasta usmażyć naleśniki. Na brzegu każdego naleśnika ułożyć solidną porcję farszu. Boki naleśnika założyć do środka, na farsz, następnie zwinąć w roladkę. Łączeniem do spodu wszystkie naleśniki ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem. Wierzch posypać startym żółtym serem, ser można oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika z grzałką góra dół. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - bez przykrycia.
Wszystkie składniki przy pomocy miksera zmiksować na jednolite ciasto. Z powstałego ciasta usmażyć naleśniki. Na brzegu każdego naleśnika ułożyć solidną porcję farszu. Boki naleśnika założyć do środka, na farsz, następnie zwinąć w roladkę. Łączeniem do spodu wszystkie naleśniki ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem. Wierzch posypać startym żółtym serem, ser można oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika z grzałką góra dół. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - bez przykrycia.
Farsz
pieczarkowo serowy
40
dag pieczarek, mała cebula, ser żółty około 5 dag, sól, pieprz,
masło
Na łyżce rozgrzanego masła zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Smażyć kilka minut - do odparowania wody. Do letnich pieczarek dodać starty na dużych oczkach ser żółty oraz sól i pieprz do smaku -wszystkie składniki wymieszać.
Na łyżce rozgrzanego masła zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Smażyć kilka minut - do odparowania wody. Do letnich pieczarek dodać starty na dużych oczkach ser żółty oraz sól i pieprz do smaku -wszystkie składniki wymieszać.