Ciasto Podwójna rozkosz bez pieczenia
Składniki
3 jajka
1 kg twarogu z wiaderka
200 ml mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru
200 g masła
300 g herbatników kakaowych
3/4 szklanki cukru
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy z dodatkiem cukru. Do lekko ciepłego masła, dodajemy ser oraz
jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka, dodajemy do powstałej masy. Całość
gotujemy na małej mocy palnika, ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy.
Formę 23×27 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej jedną warstwę
herbatników.
Na herbatniki wykładamy 1/2 masy, a na nią kolejną warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy resztę masy a na nią ostatnią warstwę herbatników.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.