piątek, 19 listopada 2021

Zupa czerwona

 


Zupa czerwona


Składniki na 4 porcje:


2 czerwone papryki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka passaty pomidorowej

2 łyżki oliwy

½ małej papryczki chilli

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki papryki słodkiej


Wykonanie:


Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, skropić odrobiną oliwy i upiec. Cebulę


pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, z papryczki chilli usunąć


pestki i drobno pokroić. Cebulę, chilli i czosnek podsmażyć, do zarumienienia, na


pozostałej oliwie. Następnie dodać passatę pomidorową i dusić razem przez chwilę.


Z upieczonej papryki usunąć skórkę, dodać do pozostałych warzyw, zalać 1 szklanką


wody i gotować do częściowego zredukowania płynu. Zupę dokładnie zmiksować i


doprawić do smaku.


Zupa biała


Składniki na 4 porcje:


1 mały kalafior
1 ziemniak
1 cebula
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka mleka
Sól i biały pieprz do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej


Wykonanie:
Kalafior oczyścić z liści, umyć i podzielić na małe różyczki, pietruszkę, cebulę i


ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie


warzywa podsmażyć na oliwie, dodać sól i pieprz podlać wodą i dusić do miękkości


i zredukowania płynu. Następnie dodać mleko, gałkę muszkatołową i całość


zagotować. Po zagotowaniu zupę dokładnie zmiksować i w razie potrzeby jeszcze


doprawić. Zupy podawać jednocześnie na jednym talerzu, ostrożnie nalewając je z


dwóch stron jednocześnie. Można dodać grzanki lub podprażone płatki migdałowe.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...