Zupa czerwona
Składniki
na 4 porcje:
2 czerwone papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy
½ małej papryczki chilli
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki papryki słodkiej
Wykonanie:
Paprykę
oczyścić z gniazd nasiennych, skropić odrobiną oliwy i upiec.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, z papryczki chilli usunąć
pestki i drobno pokroić. Cebulę, chilli i czosnek podsmażyć, do zarumienienia, na
pozostałej oliwie. Następnie dodać passatę pomidorową i dusić razem przez chwilę.
Z upieczonej papryki usunąć skórkę, dodać do pozostałych warzyw, zalać 1 szklanką
wody i gotować do częściowego zredukowania płynu. Zupę dokładnie zmiksować i
doprawić do smaku.
Zupa biała
Składniki
na 4 porcje:
1 mały kalafior
1 ziemniak
1 cebula
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka mleka
Sól i biały pieprz do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Kalafior
oczyścić z liści, umyć i podzielić na małe różyczki,
pietruszkę, cebulę i
ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie
warzywa podsmażyć na oliwie, dodać sól i pieprz podlać wodą i dusić do miękkości
i zredukowania płynu. Następnie dodać mleko, gałkę muszkatołową i całość
zagotować. Po zagotowaniu zupę dokładnie zmiksować i w razie potrzeby jeszcze
doprawić. Zupy podawać jednocześnie na jednym talerzu, ostrożnie nalewając je z
dwóch stron jednocześnie. Można dodać grzanki lub podprażone płatki migdałowe.