piątek, 19 listopada 2021

Sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem Halloumi

 

Sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem Halloumi


Składniki na dwie porcje:


jedno opakowanie sera Halloumi około 200 g

65 g orzechów nerkowca

80 g liści świeżego szpinaku

160 g świeżych truskawek

20 czerwonej cebuli

łyżeczka musztardy francuskiej

płaska łyżeczka miodu

łyżka soku z cytryny

2 łyżki octu jabłkowego

1/4 szklanki wody niegazowanej

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki pestek z granatu


Wykonanie:


Orzechy nerkowca uprażyć do delikatnego zrumienienia na suchej patelni, odłożyć. 50 g uprażonych orzechów, musztardę, miód, sok z cytryny, ocet jabłkowy, wodę, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera i zmiksować na sos. Ser Halloumi pokroić na grube plastry, rozgrzać patelnię grillową, położyć na niej kawałki sera i zgrillować. Cebulę pokroić w piórka. Na dwa talerze rozłożyć szpinak, pokrojone na plastry truskawki, cebulę i ser Halloumi. Sałatkę polać sosem, posypać pestkami granatu, pozostałymi orzechami. Można posypać delikatnie zmielonym pieprzem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...