Sałatka
z truskawkami, szpinakiem i serem Halloumi
Składniki
na dwie porcje:
jedno opakowanie sera Halloumi około 200 g
65 g orzechów nerkowca
80 g liści świeżego szpinaku
160 g świeżych truskawek
20 czerwonej cebuli
łyżeczka musztardy francuskiej
płaska łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 szklanki wody niegazowanej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pestek z granatu
Wykonanie:
Orzechy
nerkowca uprażyć do delikatnego zrumienienia na suchej patelni,
odłożyć. 50 g uprażonych orzechów, musztardę, miód, sok z
cytryny, ocet jabłkowy, wodę, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera
i zmiksować na sos. Ser Halloumi pokroić na grube plastry, rozgrzać
patelnię grillową, położyć na niej kawałki sera i zgrillować.
Cebulę pokroić w piórka. Na dwa talerze rozłożyć szpinak,
pokrojone na plastry truskawki, cebulę i ser Halloumi. Sałatkę
polać sosem, posypać pestkami granatu, pozostałymi orzechami.
Można posypać delikatnie zmielonym pieprzem.