Kaszotto z botwinką i kurczakiem
Składniki
na 4 porcje:
1/3
szklanki kaszy pęczak
3
łyżki oliwy extra vergine
1
cebula
1
łyżeczka
suszonego tymianku
250
g polędwiczek z kurczaka lub 1 pojedyncza pierś
1
pęczek botwinki z małymi buraczkami
1
i 1/2 szklanki bulionu lub wody
Przygotowanie:
Kaszę
wsypać na dużą patelnię, dodać łyżkę oliwy i chwilę
podsmażyć.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając
od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli. Dodać drugą łyżkę oliwy,
suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.
Przesunąć
składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę
oliwy,
włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i
obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać.
Dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować),
wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Po
zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 23 minuty. Po tym
czasie
otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), powciskać je
drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut. Na
koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.