piątek, 19 listopada 2021

Kaszotto z botwinką i kurczakiem

 

Kaszotto z botwinką i kurczakiem



Składniki na 4 porcje:


1/3 szklanki kaszy pęczak


3 łyżki oliwy extra vergine


1 cebula


1 łyżeczka suszonego tymianku


250 g polędwiczek z kurczaka lub 1 pojedyncza pierś


1 pęczek botwinki z małymi buraczkami


1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody



Przygotowanie:


Kaszę wsypać na dużą patelnię, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć.


W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając


od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli. Dodać drugą łyżkę oliwy,


suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.


Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy,


włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i


obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać.


Dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować),


wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.


Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 23 minuty. Po tym czasie


otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), powciskać je


drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut. Na


koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...