piątek, 19 listopada 2021

Szparagi grilowane z szynką dojrzewającą

 

Szparagi grilowane z szynką dojrzewającą

Składniki:


20 zielonych szparagów


10 plasterków szynki dojrzewającej (100g)


3 łyżki oliwy


szalotka


2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku


1 łyżeczka miodu


sól, pieprz do smaku


½ ząbka czosnku

Wykonanie:


Szparagi umyć, usunąć zdrewniałą część. Plasterki szynki przekroić na pół i owinąć


szparagi. Tak przygotowane szparagi ułożyć na grillu i grillować z każdej strony po


kilka minut. Szalotkę posiekać bardzo drobno, dodać czosnek przeciśnięty przez


praskę, lekko posolić i rozetrzeć, po chwili dodać miód i sok z cytryny, dokładnie


wymieszać. Następnie dodać oliwę, szczypiorek i przyprawy do smaku, wymieszać.


Grillowane szparagi podawać z przygotowanym sosem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...