Szparagi grilowane z szynką dojrzewającą
Składniki:
20 zielonych szparagów
10 plasterków szynki dojrzewającej (100g)
3 łyżki oliwy
szalotka
2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
1
łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
½ ząbka czosnku
Wykonanie:
Szparagi
umyć, usunąć zdrewniałą część. Plasterki szynki przekroić na
pół i owinąć
szparagi. Tak przygotowane szparagi ułożyć na grillu i grillować z każdej strony po
kilka minut. Szalotkę posiekać bardzo drobno, dodać czosnek przeciśnięty przez
praskę, lekko posolić i rozetrzeć, po chwili dodać miód i sok z cytryny, dokładnie
wymieszać. Następnie dodać oliwę, szczypiorek i przyprawy do smaku, wymieszać.
Grillowane
szparagi podawać z przygotowanym sosem.